cz
cz
Zpět

Trendy ve vývoji mobilních aplikací

Mobil - 30th Květen 2016
Napsal/a Mai Phuong Nguyenová

Používání mobilů a mobilních aplikací nabírá proto rostoucí tendence. Pojďme se podívat jaké jsou současné trendy ve vývoji mobilních aplikací.

Smartphony se staly neodlučitelnou součástí našeho každodenního života. Schválně si sami vzpomeňte, kdy jste naposledy použili digitální budík nebo četli tištěné časopisy. Z mobilu textujeme, kontrolujeme email, posloucháme hudbu, sledujeme Youtube videa, častokrát v nich máme i zaznamenány důležité poznámky.

V současné době smartphone vlastní 2,1 miliard lidí na celém světě. Podle serveru TouchPoints použijí telefon lidé ve věku 25 a více až 264krát za den. Pro 15 – 24leté je to dokonce až 387krát. Pokud je průměrná doba spánku mladých 10 hodin, tak se doba strávená na telefonu rovná každé druhé minutě takové doby.

1.AMP (Accelerated Mobile Pages)

Už je tomu rok, kdy Google začal AMP projekt. Kromě toho Google nedávno oznámil, že bude pro mobilní web odlišný vyhledávácí index. Tento krok změní trendy ve vývoji mobilní aplikace zejména z hlediska SEO. Aplikace, které budou googlovským AMP podporovány se navíc budou mnohem rychleji načítat a sníží ve velkém i míru okamžitého opuštění stránky. Tato pokročilá technologie zcela jistě ovlivní vývoj mobilních aplikací.  

2.Virtuální realita

Pokud máte nějaké ponětí o moderních mobilních aplikací, pak pro vás AR nebo VR nebude žádnou novinkou. AR neboli rozšířená realita se stává nesmírně populární. V roce 2016 se AR a VR chytili zejména v herním průmyslu, kdy nás pojalo davové šílenství jménem Pokemon Go. Čekáme, že se v následujících letech bude vývoj mobilních aplikací ubírat právě tímto směrem.

Samsung Gear VR (Zdroj: telegrafi.com)

3.Umělá inteligence

Společnost Gartner prozradila, že se do umělé inteligence investuje o 300 % více prostředků nežli v roce 2016. Každý z nás moc dobře zná aplikaci jako je Siri od Applu. Mezi další takové aplikace patří například Prisma, která byla oblíbená mezi uživateli sociálních sítí. Nejedná se pouze jen o grafický editor, ale o využití umělé inteligence a neuronové sítě, který analyzují obsah na obrázku a poté je přetvoří tak, aby nám připomínala slavná umělecká díla. Pozadu nezůstává ani další gigant Google se svým Google Now.

Umělá inteligence od Googlu: Google Now (Zdroj: alternativeto.net)

4.Cloudové uložiště

Využití cloudových uložišť najdou jak běžní uživatelé, tak i velké firmy. Možnost ukládání dat do cloudu zjednodušil život nejednomu z nás. Nyní se konečně dostávají i do prostředí mobilních aplikací. Aplikace pak čerpají data z cloudu a nám ušetří vzácné místo v paměti telefonu.

5.Nositelná elektronika

Dle IDC (International Data Corporation) se průměrná výnosová míra pro trh s nositelnou elektronikou zvýší o 20,3 %. V roce 2020 se očekává 213,6 milionů takových výrobků. Tento rok jsme se mohli setkat například s Apple Watch, Google Daydream, nebo Xiaomi Mi Band 2. Trendy naznačují tomu, že takové aplikace najdou využití i jinde, než ve zdravotnictví.

Xiaomi Mi Band 2 (Zdroj: wereable.com)

5.M-Commerce

Stále více uživatelů dává přednost platbou aplikací než klasickou platební kartou. Jmenujme například Google wallet nebo Apple Pay. Dalším rozvíjejícím oborem je tedy tzv. m-commerce.

Platba mobilní aplikací (Zdroj:media.licdn.com)

7.Technologie Beacon

O tom, co je a v čem spočívá technologie Beacon jsme psali již v našem minulém článku. Tato pokročilá technologie může značně personalizovat obsah a využit může být především v marketingu.

Nechcete zůstat pozadu a chcete mobilní aplikaci, která bude následovat moderní trendy? Ozvěte se nám!

Profilový obrázek
Napsal/a
Mai Phuong Nguyenová
Podobné příspěvky
Prioritizace pro startupy krok za krokem: PriX metoda pro plánování releasů
Design | Mobil | Web - 3rd Duben 2020
Napsal/a Tým Pixelfield
Jak využít AR v marketingu: Kompletní průvodce rozšířenou realitou v kampaních
Design | Marketing | Mobil | Web - 27th Březen 2020
Napsal/a Tým Pixelfield