cz
cz
Zpět

Retrospektiva a její smysl pro vývoj software

13th Září 2019
Napsal/a Tým Pixelfield

Vývoj software a především řízení projektu je výzva. Ačkoliv produkt většinou není hmatatelný, proces a organizace musí být na stejně kvalitní úrovni jako v jakémkoliv jiném odvětví. Trendem posledních let (ačkoliv Agile Manifesto existuje už desítky let), je využívání agilních metodik. Velmi často se ale stává, že je Agile využíván jen na oko a podstata věci se vytrácí.

Schůzky jsou důležitou součástí agilního řízení projektu – budu nyní mluvit konkrétně o Scrumu, který se stal pro agilní vývoj téměř synonymem. Proč jsou pro vývoj mobilních aplikací schůzky tak zásadní? Protože přímá komunikace mezi členy vývojářského týmu je základní pilíř, na které celá metodika stojí.

Retrospektiva je jedna ze dvou schůzek, kterými končí vývojový cyklus, sprint. Důležité je správné složení – účastnit se musí všichni členové týmu, nikoliv však již Product Owner. Tým musí mít klid a čas na to reflektovat, jak se mu dařila práce.

Smyslem schůzky není procházet jednotlivé úkoly a vyhodnocovat je. Cílem je vyhodnotit způsob spolupráce, co se dařilo a co tým dělal špatně. Například byli všichni včas na standu-upu? Probíhá správně code review? Důležité je, aby Scrum Master schůzku moderoval a aby měl každý příležitost se vyjádřit.

Retrospektiva slouží k sebereflexi a zlepšení výkonu v dalším cyklu. Je proto důležité, aby věci ke zlepšení byly zaznamenány a tým je měl celý další sprint na očích. Kontinuální zlepšování je základním argumentem pro využívání agilních metodik v praxi. Tvorba mobilních aplikací a vývoj software obecně by tak měl být efektivnější a pro členy týmu zábavnější.

Na internetu je možné najít plno inspirace a her pro retrospektivy, které pomohou uvolnit atmosféru a rozmluvit členy týmu o tom, co zlepšit a co zachovat. Důležité tak je hlavně pochopit smysl této schůzky, aby se z ní nestal reporting pro projekťáka, nebo pracovní hodnocení nadřízeným.

Profilový obrázek
Napsal/a
Tým Pixelfield
Podobné příspěvky
48 věcí, na které si jako start-up musíte dávat pozor
30th Prosinec 2019
Napsal/a Tým Pixelfield
Absolutně pohlcující obsah – budoucnost AR/VR v éře 5G
28th Listopad 2019
Napsal/a Tým Pixelfield