cz
cz
Zpět

Multitasking – ano či ne?

5th Duben 2015
Napsal/a Ondřej Cajthaml

Pojem multitasking zná v dnešní době prakticky každý. Přišel k nám ze světa informatiky a znamená zpracovávání více úloh najednou. Tento článek se ovšem netýká multitaskingu, který provádí počítačový procesor, ale toho, který obstarává lidský mozek. U lidského mozku se nejedná přímo o multitasking, ale spíše o schopnost se rychle přesouvat mezi různými činnostmi (někdy nazýváno task switching).

Ve své práci se každý den setkávám s tím, že mám na starost rozdělení mnoha úkolů mezi ostatní zaměstnance. Některé úkoly jsou na 10 minut, některé na 2 hodiny a některé i na 20 dní. Každý den přicházejí požadavky na rozšíření stávajícího webu většinou s popisky, že je to práce cca na hodinu, tak ať je to co nejdříve hotové. A právě v tuto chvíli přichází čas na rozhodnutí. Přerušit současnou práci a věnovat se tomuto projektu nebo počkat na dokončení současné práce.

Samozřejmě musíme brát v potaz důležitost jednotlivých projektů a další faktory, ovlivňující rozhodování, ale v tomto článku mi jde čistě o využívání multitaskingu.

Vžijme se tedy do práce programátora. Má přidělený nějaký rozsáhlejší projekt a je “zažraný“ do programování. V tom se zjevím já a řeknu mu, že se musí na 20 minut věnovat jiné práci. 20 minut není dlouhá doba, tak proč tu práci odkládat třeba o 2 dny, když se může udělat hned a zabránit se tak odkladu. Jenže na druhou stranu si musíme uvědomit, že programátor “vypadne“ z tempa a začne přemýšlet nad jinou prací. V důsledku to znamená, že projekt, který musel na 20 minut opustit, se nezpozdí o 20 minut, ale o mnoho více, neboť se programátor musí znovu zorientovat v tom, co opustil.

Na druhou stranu, pokud se již např. programátor věnuje dlouho jednomu projektu, pak malé rozptýlení může jen prospět. Jen je potřeba ale vystihnout tu správnou dobu, kdy jiný projekt přidělit. Důležité je najít tu hranici mezi tím, kdy zásahem uškodíme a kdy naopak pomůžeme.

Multitasking má své klady i zápory, ale je jasné, že v našem oboru není možné ho nevyužívat. Těžko by se vysvětlovalo zákazníkům (i když jsou naši obchoďáci esa J), že jejich projekt na cca jeden den, bude čekat měsíc, protože se musí dokončit jiný projekt.

Multitasking tedy využívat, ale přemýšlet nad ním!

Profilový obrázek
Napsal/a
Ondřej Cajthaml
Podobné příspěvky
48 věcí, na které si jako start-up musíte dávat pozor
30th Prosinec 2019
Napsal/a Tým Pixelfield
Absolutně pohlcující obsah – budoucnost AR/VR v éře 5G
28th Listopad 2019
Napsal/a Tým Pixelfield