cz
cz
Zpět

Digitální bublina – jak velká je ta vaše?

Marketing | Obchod - 19th Listopad 2018
Napsal/a Michaela Dvořáková

Kolikrát za den se přistihnete, že jen tak z nudy sáhnete po svém telefonu a začnete si na něm prohlížet webové stránky, které vás ve skutečnosti ani nezajímají? Kolikrát za den si pustíte něco jen tak na pozadí? Televizi, hudbu, podcasty?

Podvědomá ingorace

Digitální doba nás změnila všechny – někteří si to uvědomujeme více, někteří méně, ale jedeme v tom všichni.

V mnoha rodinách třeba běží televize v podstatě celý den, ale nezíská si skoro žádnou pozornost, jejím úkolem je jen to, aby v domě nebylo ticho.

Páry si často pustí film, dívají se pár minut, pak si jdou vyřídit nějaké další činnosti a k filmu se zas na chvíli vrátí až po několika minutách – samotný film je vlastně vůbec nezajímá, je pro ně jen prostředek “odpočinku” mezi jinými činnostmi.

Člověk – tvor společenský

Lidé jsou od přírody společenskými tvory. Je tohle ten důvod, proč pořád potřebujeme slyšet nějaké zvuky na pozadí – chybí nám lidský kontakt? Zašla naše závislost na digitálních médiích až tak daleko, že místo toho, abychom se při obědě pobavili s kolegy z práce, pustíme si raději zprávy?

Jsme vůbec ještě schopni vystačit si sami se sebou? Se svými myšlenkami? Nebo nás hektický život dovedl až do fáze, že se bojíme chvil, kdy nemáme nic na práci – bojíme se nudy?

Multitasking – pomocník nebo noční můra?

Naše mozky jsou nastavené na to, že musíme udělat co nejvíc věcí za co nejkratší čas. Slovo multitasking se na nás žene ze všech stran. Ještě musíte udělat tohle, tamto, zítra schůzka na druhém konci města, do té doby si musíte připravit prezentaci, napsat několik mailů, uskutečnit dvakrát tolik telefonátů, vyzvednout něco na poště, zajít na úřad, naskenovat smlouvy…je to toho tolik a my máme stále “jen” oněch 24 hodin denně. Během vzácných okamžiků, kdy můžeme zpomalit a dopřát si i trochu klidu jsme, jsme celí nesví z toho, že nic neděláme. Máme pocit, že naše produktivita radikálně poklesne, když si dopřejeme chvíli jen tak pro sebe. Otázkou je, zda to náhodou není přesně naopak. Zda by nám pár minut denně naprostého klidu nedodalo energii na těch několik dalších hektických hodin, kterým se už vyhnout nemůžeme.

Digitální odvykačka

Pojďte s námi (třeba na dva, tři dny, nemusí to být dlouho) zkusit trochu zpomalit a užít si ty vzácné okamžiky, kdy si můžete vychutnat i tak obyčejnou věc jako je ticho. Zapomeňte na těch pár hodin na hudbu ve sluchátkách, neprojíždějte bezcílně mobilní aplikace, které vás vlastně v danou chvíli nezajímají. Nebude nám náhodou o trochu lépe? Nespadne z nás alespoň část toho stresu, se kterým se neustále snažíme vypořádat?

 

Zkuste to. Už jen proto, že nás čekají Vánoce – svátky klidu. Byla by škoda je strávit ve své digitální bublině místo s lidmi, co s vámi jsou celý rok.

Michaela Dvořáková
Napsal/a
Michaela Dvořáková
Podobné příspěvky
ochrana mvp napadu
Jak ochránit Váš nápad ve fázi Proof of Concept a MVP?
Obchod | Start-upy - 2nd Říjen 2021
Napsal/a Tým Pixelfield
Jak využít AR v marketingu: Kompletní průvodce rozšířenou realitou v kampaních
Design | Marketing | Mobil | Web - 27th Březen 2020
Napsal/a Tým Pixelfield