cz
cz
Zpět

Desetileté výročí praktické nositelné elektroniky. Co jí brání v rozšíření?

Design | Marketing | Mobil - 21st Duben 2016
Napsal/a Lukáš Kraft

V posledních deseti letech předměty naší běžné činnosti začaly rozšiřovat naši realitu a připojovat se k internetu. To je významným krokem oproti předchozí nositelné elektronice.

Za první prakticky využitelný gadget lze považovat již právě 10 let staré boty Nike+, které jste si mohli propojit s iPodem, nyní již i s dalšími zařízeními, a měřit pomocí nich své výkony. Po botách plíživě přišla další zařízení, u kterých lze předpokládat masivní rozšíření v následujících letech: chytré brýle Google Glass a dlouho očekávané Apple Watch, potažmo další chytré hodinky.

Google Glass je nyní opředený mnoha problémy, jak technickými, tak právními. Přesto se dá očekávat, že vize z Disney filmu Wall-E se alespoň částečně naplní, a my v budoucnu budeme takové brýle vlastnit. Již nyní jsou hojně rozšířeny mezi vývojáři, aby brýle byly co k čemu až se stanou dostupnějšími.

wearables2

Apple Watch se zatím šíří pomalu, za to ale již několik let. Mnozí již starší iPody Nano nosili na hodinovém řemínku a dali tak záminku právě k vývoji takového zařízení. Nyní mu v rozšíření hlavně brání nedostatek užitečných aplikací.

Pro firmu 21. století jsou nová zařízení proto výzvou k získání nových zákazníků. My, jako vývojáři, rádi konstatujeme, že chytrá zařízení využívají především Android a iOS, pro které lze kvalitně a rychle vyvíjet podobně jako pro mobily. Hlavní specifikum je pak návrh aplikace, kdy se nemůžeme držet zaběhlých konvencí.

Většina vývojářů se prozatím hloupě drží jen u zaběhlých konvencí – možnost si rychle přečíst aktuální novinku z iDnesu na zápěstí asi není to, po čem většina touží. Nositelná elektronika by nám především měla rozšiřovat naši realitu, jak již bylo v úvodu zmíněno; navigace před očima k nejbližší pumpě či notifikace na zápěstí o zlevněném zboží ve vašem wishlistu v obchodě poblíž.

 

 

Naštěstí se již blýská na lepší časy – inspiraci můžeme vidět v projektu Magic Leap, který skutečně magickým skokem posouvá celý smysl chytré nositelné elektroniky. Další nová chytrá zařízení zatím těžko předpokládat, musíme se naučit žít teprve s tou současnou a pochopit její výhody. Jediným dalším zajímavým, na míle však realitě vzdáleným, konceptem, je náramek Cicret. Ten by Vám měl promítat mobil na Vaše zápěstí. Bude se však potýkat hlavně s úhlem projekce a chloupky na vaší ruce. Takové problémy již ale přestávají být nepřekonatelnými, naopak se stávají dalšími výzvami.

 

 

Profilový obrázek
Napsal/a
Lukáš Kraft
Podobné příspěvky
propagace proof of concept
Propagace MVP a Proof of Concept
Design | Proof of Concept | Start-upy - 2nd Říjen 2021
Napsal/a Tým Pixelfield
Prioritizace pro startupy krok za krokem: PriX metoda pro plánování releasů
Design | Mobil | Web - 3rd Duben 2020
Napsal/a Tým Pixelfield