cz
cz
Zpět

AppMaker: Vývoj profesionální aplikace s třetinovými náklady

23rd Srpen 2018
Napsal/a Filip Háša

Google nedávno uvolnil službu AppMaker všem zákazníků využívajícím službu G Suite. Možnost naklikat si během pár chvil vlastní firemní webovou aplikaci a zpřístupnit ji všem uživatelům v rámci společnosti vypadá lákavě. Jak vypadá použití v reálu a čeho všeho se dá v AppMakeru dosáhnout? Intenzivně jsme ho vyzkoušeli a máme pro vás první postřehy.

Raketový start a “Ahoj, světe” za pár vteřin

Začít s AppMakerem a dojít k “Ahoj, světe” je opravdu otázkou minuty. Tvorba interface v material design stylu je extrémně jednoduchá a najdete tu všechno, co potřebujete pro základní jednoduchou aplikaci. Navíc AppMaker umožňuje snadnou práci se styly, appku tak snadno obléknete do vašeho “céíčka”.

Na uživatelském rozhraní si dal Google opravdu záležet a vše je intuitivní a zorientovat se tu je rychlejší než například ve Photoshopu. Tvorbu navíc usnadní spousta přednastavených akcí a widgetů, které do appky snadno drag-and-dropnete. Export na produkci, verzování atd. fungují perfektně, práce s datovou strukturou a relacemi je až neuvěřitelně snadná a rychlá.

Perfektní interface. Ale bez JavaScriptu brzo narazíte

Prvních pár hodin práce je zábava a jeden “wow” moment střídá další. Ale jako všechno má i AppMaker svoje mouchy. Rozlet vám bude limitovat počet přednastavených akcí a widgetů, které můžete použít. Pokud tedy do vývoje půjdete s lepší uživatelskou znalostí, poměrně brzy narazíte a zjistíte, že bez znalosti programování se tak jako tak neobejdete. A to téměř u každé aplikace, kterou budete chtít naprogramovat.

I když můžete rozhraní poměrně volně modifikovat pomocí kaskádových stylů, vyvstává otázka, jak moc má smysl “prát se” s výchozím vzhledem a stylováním, a jestli není rychlejší začít od nuly. Pokud ale nejste příliš nároční, určitě se dokážete s výsledky z AppMakeru spokojit.

Další bolístkou je rychlost výsledné aplikace. V produkční verzi je i jednoduchá výsledná aplikace všechno, jen ne svižná. Dá se určitě používat, ale je to občas frustrující a rozdíl oproti tomu, co bychom rádi viděli jako výsledek, je značný. Přemýšlet o optimalizaci rychlosti běhu aplikace z pohledu běžného uživatele nemá moc smysl.

Pokud se rozhodnete psát si vlastní skripty a pořádně se do vývoje ponořit, zjistíte, že AppMaker není na příliš rozsáhle aplikace stavěný. Uživatelské prostředí se brzy zahltí množstvím stránek, skriptů a tabulek a všechno se zásadně komplikovat.

Revoluce ve vývoji webových aplikací. Mají se vývojáři bát o práci?

I přes výše řečené je AppMaker skvělý nástroj a Google se opět předvedl. Vidět obdobný systém v opravdu použitelné verzi se nám ani nesnilo. Na první pohled to vypadá jako malá revoluce ve vývoji webových aplikací.

Na druhou stranu jeho použití není tak široké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Bez znalosti JavaScriptu se dostanete jen na úroveň triviální aplikace, která bude o trochu lepší tabulkou. Pokud chcete od appky více, neobejdete se bez pomoci vývojáře. Zde zase narazíme na limit velikosti aplikace a toho, co lze v AppMakeru komfortně a rychle vyvinout – i s vyhlídkou budoucího rozvoje.

Dobrou volbou tak může být pro menší firmy nebo instituce, které by na vývoj aplikace kompletně na míru nedokázaly najít dostatek prostředků ve svém rozpočtu. Pokud oslovíte vývojáře, který pro takto aplikaci vyvinou, můžete se reálně dostat na třetinovou cenu.

Přestaňte přizpůsobovat svoje firemní procesy placeným nástrojům

A výhod je spousta – můžete jednoduše zrychlit vaše procesy a především zefektivnit práci s daty. Vývoj na AppMakeru může být výhra hlavně tam, kde se evidujete velké množství dat. Máte spousty tabulek, které jednou za čas vymažete a jedete znovu? Přicházíte o cenná data? Zabírá vám hodně času repetitivní a nudná administrativa? Tak najděte vývojáře a pusťte se do vlastní appky!

Vlastní aplikace na AppMakeru může být navíc výhoda tam, kde používáte hodně nástrojů, za které platíte, které spolu vzájemně nekomunikují, nepředávají si informace a které nedělají úplně přesně to, co potřebujete. Mít aplikaci nastavenou podle vašich procesů a ne obráceně – to je výhra.

AppMaker tak v tuhle chvíli není komplexním řešením a z běžného uživatele vývojáře neudělá. Aplikaci, která bude opravdu užitečná, v něm pravděpodobně bez znalostí programování nezvládnete. I tak je to ale pro vývoj webových aplikací malá revoluce. Dává možnost dosáhnout na software na míru podnikatelům, kteří by se jinak museli přizpůsobovat a hledat alternativy mezi existujícími a mnohdy drahými nástroji. A to je za nás obrovské plus!

Filip Háša
Napsal/a
Filip Háša
Podobné příspěvky
48 věcí, na které si jako start-up musíte dávat pozor
30th Prosinec 2019
Napsal/a Tým Pixelfield
Absolutně pohlcující obsah – budoucnost AR/VR v éře 5G
28th Listopad 2019
Napsal/a Tým Pixelfield