cz
cz
Zpět

WordPress, nebo na míru?

wordpress
Web - 2nd Červen 2015
Napsal/a Michal Vávra

Řada uživatelů často poptává webové aplikace a téměř každý požadavek je unikátní. Přesto se na samém začátku řeší stejná otázka: má se aplikace dělat ve WordPressu, nebo napsat na míru od začátku?

Co je WordPress?

Mnozí již jistě znají platformu WordPress a mnozí s ním již mají zkušenost. Jedná se o webovou aplikaci primárně zaměřenou na stránkové a blogové weby. Nějaký čas zpátky se s ním nic moc jiného vykouzlit nedalo. Ale situace se změnila a z blogovací aplikace se stala platforma snadno rozšiřitelná a modifikovatelná téměř na cokoliv. Nepopíratelnou výhodou WordPressu jsou mnohá rozšíření téměř na všechno. V praxi to ve zjednodušení znamená, že aby aplikace funkčně odpovídala požadavkům klienta, nainstalují se potřebné pluginy, doupraví se pár funkcí a je téměř hotovo.

Avšak vše má své ale. Ačkoliv se může zdát, že je vždy ekonomičtější dělat aplikace na WordPressové platformě, není to tak jednoznačné. WordPress sám o sobě nepatří k nejrychlejším aplikacím a co se paměťové náročnosti týče, požaduje v průměru řádově více operační paměti při zpracování. U webů malých projektů to nevadí, šikovně se nastaví cache a je vystaráno. Ale problém nastává, když nám přijde více uživatelů a/nebo nám začnou růst data.

Kdy ano a kdy ne?

Nelze stoprocentně rozškatulkovat, kdy ještě zvolit WordPress a kdy se přehoupnout přes hranici a muset psát aplikaci celou. Existuje však pár vodítek právě z omezení architektury WordPressu. Nejzásadnější problém, se kterým jsme se setkali, je jeho tabulka, kam se ukládají všechny informace o „článcích“, respektive všech jednotkách (a mohou to být stránky, produkty, služby, zkrátka vše, co si lze nadefinovat). Vše se ukládá do jedné tabulky stylem „klíč – hodnota“.

Pro vývoj je to dobré, vývojář nepotřebuje znalosti databází, natož návrhů, vše jde v podstatě samo a docílí se podobného výsledku. Pokud ale začnou jednotky přibývat, začnou nám extrémně růst položky v této tabulce. Vždyť pro uložení informací o jednom produktu můžeme mít klidně 100 těchto párů. A když připočteme revize a ostatní jednotky systému, tak s obchodem, který má přibližně několik set produktů se můžeme dostat k problému, že tabulka již nebude nejrychlejší a dotazy na ni budou trvat mnohem déle. A některé, jako třeba Group by na shluknutí dat budou až nerealizovatelné.

Dalším problémem tohoto způsobu ukládání je růst složitosti importů, exportů apod. oproti klasické aplikaci. Opět je potřeba hlídat všechny klíče, tvořit jednotky a databáze narůstá.

Co si tedy vybrat?

Na malé aplikace, jednoduché aplikace, základní obchody a podobně je WordPress určitě vhodný. Má příjemnou administraci, je snadno rozšiřitelný a výhodný z ekonomických důvodů. Na druhou stranu díky jeho rozšiřitelnosti a jednoduchému návrhu je to takový trochu kolos, který se roztahuje a ve větším měřítku více „lenochovatí“ a ztrácí dech. Takže pokud od klienta víme, že systém bude velice nestandardní (WordPress by se musel upravit tak, že by z něj nic nezbylo), je požadavek na veliké množství klientů aplikace nebo se bude pracovat s hodně jednotkami (např. eshop s tisíci produkty), pak je na místě vlastní řešení, které poskytuje daleko lepší výkony a paměťovou optimalizaci. A ve výsledku je pak ekonomičtější než WordPress, protože poskytne uživatelům větší komfort v podobě rychlosti.

Nevíte, jaké řešení je pro Vás vhodnější? Máme velké množství zkušeností a rádi Vám poradíme.

Profilový obrázek
Napsal/a
Michal Vávra
Podobné příspěvky
Prioritizace pro startupy krok za krokem: PriX metoda pro plánování releasů
Design | Mobil | Web - 3rd Duben 2020
Napsal/a Tým Pixelfield
Jak využít AR v marketingu: Kompletní průvodce rozšířenou realitou v kampaních
Design | Marketing | Mobil | Web - 27th Březen 2020
Napsal/a Tým Pixelfield