cz
cz
Zpět

Validita – dobrý sluha, zlý pán

tvorba webových stránek
Web - 19th Březen 2015
Napsal/a Lukáš Kraft

Jsem zastáncem validního HTML kódu. Pro dobrého kodéra není problém ho napsat (občas se však najdou výjimky), stejně tak pro moderní prohlížeč není problém ho správně zobrazit (výjimky jakbysmet). Může se ale stát, že klient podrobí web, který jsme pro něj připravili, validátorskému testu. HTML kód projde v pořádku, u CSS se ale pozastaví – sto či více chyb. Naštěstí není chyba jako chyba…

Na validním CSS nezáleží prohlížečům ani vyhledávačům. Slouží pouze jako vodítko pro vývojáře, aby jejich kód byl v pořádku a stránka se tak mohla zobrazit perfektně ve všech prohlížečích, které podporují testovaný standard CSS. Ovšem to je pouze jedna strana mince.

Druhou je stále probíhající vývoj CSS3. Výrobci prohlížečů nové CSS vlastnosti implementují zatím pouze experimentálně. To znamená, že pro každý prohlížeč je třeba definovat určitou vlastnost jinak. Spousta frontendistů se jistě setkala například s přechody, které se musí definovat snad osmi různými způsoby, validní z nich je však pouze jeden. Validní CSS znamená tedy jediné – stránky připomínající vzhledem minulou dekádu.

Nelpěte prosím tedy tolik na validitě (CSS), je to spíše pomůcka, nežli něco závazného. Jako důkaz funkčního kódu lze brát to, že stránky vypadají a fungují skvěle.

Profilový obrázek
Napsal/a
Lukáš Kraft
Podobné příspěvky
Prioritizace pro startupy krok za krokem: PriX metoda pro plánování releasů
Design | Mobil | Web - 3rd Duben 2020
Napsal/a Tým Pixelfield
Jak využít AR v marketingu: Kompletní průvodce rozšířenou realitou v kampaních
Design | Marketing | Mobil | Web - 27th Březen 2020
Napsal/a Tým Pixelfield