cz
cz
Zpět

Cena udržení mobilní aplikace

Marketing | Obchod - 30th Srpen 2018
Napsal/a Michaela Dvořáková

Předtím, než jste se pustili do vývoje mobilní aplikace jste si jistě spočítali náklady na samotný vývoj a případnou propagaci aplikace. Jakmile aplikaci dostanete do obchodů, může se zdát, že většina nákladů již opadla. Pokud však tomuto názoru věříte, může se velmi brzo stát, že vaše aplikace nepřinese ani poloviční úspěch, jaký jste si plánovali.

Jaké jsou nejčastější důvody neúspěchu aplikace? Je jich hned několik, tak se pojďme podívat na ty nejčastější:

  • nedostatečné aktualizace aplikace
  • nedostatek podpory
  • nerealistická očekávání od aplikace

Práce na aplikaci rozhodně její publikací v příslušných kanálech nekončí. Ani tisíce stažení nejsou šťastným koncem jako v pohádce. Vaše aplikace soutěží o aktivní uživatele s tisíci dalšími aplikacemi.

Proč jsou důležitá písmena DAU a MAU

Nejdříve se řekněme, co vůbec znamenají. DAU jsou denně aktivní uživatelé, zatímco MAU měsíčně aktivní uživatelé. DAU definuje kolik lidí si vaši aplikaci naistaluje a znovu se vrátí. MAU nabízí stejnou statistiku, ale na měsíční bázi. Oba tyto elementy musí dosahovat hodně vysokých čísel, aby vaše mobilní aplikace měla šanci na úspěch.

Když rostou původní náklady

Po skončení vývoje tak zjistíte, že věci nejsou tak jednoduché, jak se mohlo na počátku zdát. A nejsou ani tak levné. Mobilní aplikace vás s největší pravděpodobností po dokončení práce na jejím vývoji, přijde ještě na 15-20 % ceny z původní částky, kterou jste uvolnili na samotný vývoj, pokud počítáme náklady ročně. Zní to jako pořádná částka, že?

Šetřete chytře

Pokud se rozhodnete na aplikaci začít šetřit, udělejte to chytře. Nesnažte se vzít uživatelům to, co se jim líbí, nesnažte se ani ubrat funkce, které aplikaci dělají jedinečnou. Naopak zkuste trochu ubrat tam, kde jste si zbytečně vymysleli něco, co nepřináší užitek ani vám, ani vašim uživatelům. Jak zjistíte, které funkce jsou pro uživatele užitečné a které naopak můžete v aplikace s klidným svědomím odebrat? Klíčem je zpětná vazba. Naslouchejte svým uživatelům, ptejte se jich na to, co se jim v aplikaci líbí, co je na aplikaci to, na co je rozpočet nutné alokovat. Jak od uživatelů feedback získat si můžete přečíst zde.

Michaela Dvořáková
Napsal/a
Michaela Dvořáková
Podobné příspěvky
ochrana mvp napadu
Jak ochránit Váš nápad ve fázi Proof of Concept a MVP?
Obchod | Start-upy - 2nd Říjen 2021
Napsal/a Tým Pixelfield
Jak využít AR v marketingu: Kompletní průvodce rozšířenou realitou v kampaních
Design | Marketing | Mobil | Web - 27th Březen 2020
Napsal/a Tým Pixelfield