cz
cz
Zpět

5 klíčových rad pro začínající programátory

Web - 8th Prosinec 2015
Napsal/a Artem

Programování je jedna z dovedností, které se dají skvěle osvojit čerpáním informací z webů, knih a prací dalších programátorů. Brána říše programování nabízí vskutku široké spektrum znalostí, občas by se tak hodilo mít něco, co by nám ukázalo ten správný směr. Doufám, že tento článek bude právě onou věcí, která může solidně nastartovat a usměrnit začátek vašeho programátorského sebevzdělávání. Popisuje totiž 5 věcí, které bych býval rád věděl už když jsem s programováním začínal.

a2

  1. Jazyky nejsou všechno.

Vývoj mobilních aplikací se netočí kolem počtu programovacích jazyků, se kterými umíte pracovat. Jazyky vám mohou pomoci dosáhnout jednotlivých programátorských cílů, které jste si stanovili, mají však pramálo společného s esenciální myšlenkou programování – dosáhnout kýženého výsledku tím nejlogičtějším a nejracionálnějším způsobem. Úžasné je, že schopnost být tím “chytrým počítačovým chlapíkem” se dá procvičovat každý den mimo digitální svět. Klíčové je neustále přemýšlet, budovat logický řetězec akcí (co by mělo být první a co by mělo následovat), snažit se pochopit, jak může každá akce ovlivnit ty následující atd. Řešení každodenních situací a problémů “programátorským myšlením” představuje výtečný trénink, který později při kódování opravdu oceníte.

* * *

  1. Ternární operátory

Tito spasitelé v nepříjemných situacích by mi bývali ušetřili spoustu hodin práce. Jak už jejich název napovídá, ternární operátory pracují se třemi argumenty. Podívejme se pro ilustraci na tento PHP příklad:

a3
Díky ternárním operátorům můžeme tento výraz převést na něco daleko jednoduššího a přehlednějšího pro oči i mysl programátora:

a4
Kromě zkrácení rozsahu výrazu a jeho zpřehlednění zajistí ternární operátory daleko jednodušší editaci, což může vždy přijít vhod.

Věnujte nějaký čas studiu tohoto podmínkového operátoru a dejte mu šanci ve vašem příštím projektu. Uvidíte, že se vám to vyplatí.

* * *

  1. Lenost je zároveň váš přítel i nepřítel.

Říká se, že líný programátor je dobrý programátor. Toto “moudro” se týká přístupu, kdy se člověk snaží dopracovat kýženého výsledku co nejmenším počtem kroků, vyhýbajíc se tak složitým překombinovaným řešením. Taková lenost je samozřejmě pozitivní.

Rád bych vás ale varoval před jiným typem lenosti, kdy je programátor líný najít jakékoliv řešení. Na webu se dnes nachází tisíce snadno přístupných blogů a knih, které mají mladým vývojářům pomáhat v jejich rozvoji. V kombinaci s tímto typem lenosti pak taková zásoba zdrojů vede k bezmyšlenkovitému copy-pastingu, dokud se řešení zázračně neobjeví. Tento postup ale totálně znehodnocuje práci všech těch bloggerů a dalších programátorů, kteří vám svými příspěvky chtěli pomoci stát se lepším kodérem, jelikož při něm zapomínáte na to nejdůležitější pravidlo: musíte svému kódu rozumět.

Jasně, nípání se v řádcích kódu napsaných jiným programátorem vyžaduje odhodlání a velkou trpělivost, rozhodně se to ale každému programátorovi vyplatí. Právě ve chvíli, kdy začínáte chápat, jak a proč váš kód funguje, se z vás stává lepší programátor.

* * *

  1. Pre-procesory

Úžasné věci jako LESS, SASS, XAMPP nebo Prepros bohužel ještě nebyly k dispozici, když jsem s programováním začínal (nebo jsem o nich alespoň nevěděl). Ale naštěstí pro vás dnes už jsou! Věřte mi, skutečně je chcete používat, neboť vám značně usnadní rychlé a přehledné kódování (mám na mysli CSS pre-procesory) a pomohou se zajištěním testování ve více prohlížečích, s emulací serveru a dalšími důležitými úkony. Jejich pracovní prostředí je velice intuitivní a když se do něj dostanete, dosáhnete tak pohodlné pracovní rutiny, že už se pre-procesorů nikdy nebudete ochotni vzdát.

* * *

  1. Nebuďte izolovaní.

Pamatujte na tři zásady efektivního učení, jež vychází z citátu Benjamina Franklina na začátku mého článku:

  • Čtěte a poslouchejte. Využijte obrovské rozmanitosti edukačních materiálů, e-booků, knih a blogů. Načerpejte co nejvíce zkušeností od ostatních.
  • Sledujte, jak to dělají ostatní. Zapojte se do komunity vývojářů. Analyzujte kód ostatních programátorů, koukejte zkušenějším kolegům přes rameno, učte se z jejich chyb i inovativních řešení.
  • Zkoušejte to sami. Snažte se využít již osvojené znalosti v praxi. Pokud je pro vás vlastní kódování stále oříškem, pravděpodobně byste měli strávit ještě nějaký čas předchozími dvěma kroky.

V izolaci se člověk žádné dovednosti nenaučí. Snažte se propojit výše uvedené principy, vstřebávejte znalosti, pozorujte práci ostatních, zkoušejte sami tvořit. Hlavně si ale užívejte, co děláte, jedině tak se časem vaše snaha promění ve výsledky.

Profilový obrázek
Napsal/a
Artem
Podobné příspěvky
Prioritizace pro startupy krok za krokem: PriX metoda pro plánování releasů
Design | Mobil | Web - 3rd Duben 2020
Napsal/a Tým Pixelfield
Jak využít AR v marketingu: Kompletní průvodce rozšířenou realitou v kampaních
Design | Marketing | Mobil | Web - 27th Březen 2020
Napsal/a Tým Pixelfield